Hundböcker jag rekommenderar

Hundböcker jag rekommenderar

Det finns så otroligt mycket information om hundar, hundskötsel och uppfödning så det är viktigt att man hämtar informationen från en pålitlig och trovärdig källa. Förutom informativa hemsidor kan man vända sig till faktaböcker och då skulle jag tipsa om vilka böcker jag tycker är bäst:

Valpen – om kärleksfull valpuppfostran. Av: Mickie Gustafson (2003)

Som titeln föreslår riktar sig författaren av denna bok till dig som precis blivit ägare till en liten valp eller bara är intresserad av hur man uppfostrar och tränar en hund. En valp behöver mycket kärlek och omsorg och en kärleksfull relation måste finnas mellan dig och din valp för att hon ska lära sig kommandon och gott uppförande. Valpen behöver också känna att du är lugn och inte stressad för att få en harmonisk uppväxt. Mickie Gustafson som har skrivit boken är psykolog och har mycket på fötterna när det gäller relationer såväl mellan människor som mellan människor och hundar.

Hunduppfödningi teori och praktik. Av: Åsa Lindholm, Catharina Linde Forsberg, Ingalill Blixt (2015)

Detta är en bok som Svenska Kennelklubben har gett ut och om du som jag är intresserad av hundavel så är detta den bästa boken jag har läst på det området. Här kan du läsa om hur du lyckas som uppfödare i Sverige, hur du utser de djur som ska avlas och hur hundskötsel går till. Du lär dig också om hur du tar hand om de valpar du får. Som titeln lyder kombineras teori med praktik och förutom att du lär dig hur du ska ta hand om hundarna lär du dig också varför du ska göra som du gör. Detta ger boken ett mycket djupare perspektiv än många andra böcker som jag har läst.

Kontaktkontraktet – En bok om människans samspel med hunden. Av: Eva Bodfäldt (2016)

Kontaktkontraktet är en bok skriven av hundpsykologen Eva Bodfäldt. Hon understryker gång på gång vikten av att bygga en relation med hunden och få hunden att lita på dig innan du sätter igång med kommandon. Om hunden känner glädje och tillit i relationen till sin ägare har den också lättare att lära sig lydnad. Därför handlar den här boken mest om hur man skapar en bra relation till sin hund. Praktiska övningar och exempel inkluderas också i boken och du kommer garanterat att lära dig en hel del om hundhantering genom att läsa denna bok.

Hundmatboken Av: Marie Sallander, Åke Hedhammar, Åsa Lindholm (2010)

För att din hund ska hålla sig frisk och utvecklas måste du se till att hon får i sig rätt mängd och rätt sorts näring. Som nybliven hundägare är detta ofta ett stressmoment då det finns en mängd olika teorier och åsikter om vad hunden ska äta. Om du har gått vilse i den djungeln rekommenderar jag att du köper den här boken. Den ger på ett enkelt men komplett sätt information om hundens basala näringsbehov. Höjd prestationsförmåga, bättre immunförsvar, och ett längre liv är några av effekterna rätt utfodring kan ha på din hund. Frågor som “vad ska min hund som är dräktig äta?” och “min hund är sjuk och vill inte äta vanligt torrfoder, vad ska jag ge honom istället?” finner du svar på i denna bok. Hundar fungerar precis som människor när det kommer till matfrågan. Vissa är överkänsliga mot en viss typ av mat och behöver därför äta en kost anpassad efter vad de tål. Hundens ålder och tillstånd spelar också roll när det gäller vilken näring som passar bäst.

Jag hoppas att du fått klarhet i vad dessa böcker handlar om och inser vikten av att känna till din hunds behov!