Att tänka på om du vill börja med hunduppfödning

Att tänka på om du vill börja med hunduppfödning

Älskar du hundar? Är du beredd på att lägga ner all din tid och passion på att få dem att trivas och må bra? Då kanske hunduppfödning är något för dig. Hunduppfödning kräver nämligen tid, tålamod och mycket kärlek. Inte alla är lämpade för det. Men om man väl beslutar sig för att satsa på det, och uppfyller alla krav som ställs, kommer man inse att det är väldigt roligt. Krävande men roligt.

Läs på

För att du ska kunna ge dina hundar det allra bästa är det väldigt viktigt att du har tagit del av information angående din specifika ras, hundavel, samt hundskötsel i allmänhet. Bra informationskällor är Svenska Kennelklubbens hemsida, andra pålitliga webbsidor samt hundböcker som finns att låna på bibliotek. Ett viktigt råd är att du läser på om din ras specifika avelsstrategi som finns att hitta på Rasklubbens webbplats. Alla hundraser har nämligen en strategi om hur aveln ska se ut och riktlinjer som måste följas. Var säker på att din hund uppfyller de krav som ställs för att gynna hundrasens fortsatta existens.

För detta gäller det att din hund är frisk och inte bär på några sjukdomar. En utförlig hälsokontroll hos veterinären där bland annat ögonlysning ingår är därför väsentligt. Även fast hunden klarar alla tester måste du också ta med ditt sunda förnuft när det gäller om hunden är lämplig eller inte.

 

Tidskrävande

Som tidigare nämnts är hunduppfödning inte en dans på rosor. Räkna med att större delen av din tid går till att ta hand om hundarna och träna dem. Börja alltid småskaligt men en eller ett par tikar så du vet säkert vad som krävs för att ta hand om dem. Sedan kan du utöka din uppfödning.

 

Beslut om parning

När du väl har fastställt att din hund är frisk och kry är det dags för parningen. Om du inte har en hanhund själv ska du i god tid innan ta kontakt med en hanhundsägare och bestämma tid, plats och pris. Vissa hanhundar får bara bli pappa till ett visst antal kullar så det är viktigt att du har kollat upp sådana saker innan. Du gör upp med hanhundsägaren vad du ska betala för parningen och skriver ett avtal. När din tik börjar löpa, alltså när hon är redo för parning, kan du då enkelt möta upp med hanhunden och genomföra parningen. Det är viktigt för både dig och din hund att ni inte stressar med parningen utan planerar det i lugn och ro så att det går smidigt.

Att sälja valpar

Även vid säljning av valpar ska avtal skrivas mellan dig som hunduppfödare och kunden. Om lagar och regler gällande detta finns att läsa på Svenska Kennelklubbens hemsida. Klubben har också en hemsida, köpahund.se, där du kan hitta köpare till dina valpar. Annars är det vanligt att kenneluppfödare har sin egen hemsida där de annonserar om sina valpar. Valpen får inte vara yngre än åtta veckor då den säljs och den måste vara id-märkt med tatuering eller microchip.